Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Απόβλητα «δηλητήριο»


real.gr
Καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει γίνει για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Εύβοια από τη βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου ΛΑΡΚΟ, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, τα τρόφιμα και το οικοσύστημα τόσο στην περιοχή της Μεσσαπίας όπου βρίσκονται τα ορυχεία, όσο και στη Λάρυμνα, όπου από το 1969 λειτουργεί το εργοστάσιο.

«Οι τεράστιες τοξικές λίμνες, παρότι θεωρούνται υπεύθυνες για τη ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα με εξασθενές χρώμιο και βαρέα μέταλλα, παραμένουν στη θέση τους, μολύνοντας και την τελευταία σταγόνα καθαρού νερού», καταγγέλλει ο Νίκος Φραντζής, τεχνολόγος τροφίμων και μέλος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Ταναΐς».

Υπάρχει κονδύλι

Την ίδια στιγμή, τόνοι από επικίνδυνα στερεά απόβλητα εξακολουθούν να στοιβάζονται σε δασικές εκτάσεις και καλλιέργειες γύρω από τα ορυχεία της ΛΑΡΚΟ, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο την εξαιρετικά ρυπασμένη περιοχή.

Για τη συλλογή τους, η περιφέρεια έχει εξασφαλίσει κονδύλι 700.000 ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά όπως εξηγεί στη Real planet εκπρόσωπος της περιφέρειας, λόγω της προβλεπόμενης από τον νόμο διαδικασίας, τα σακιά θα παραμείνουν εκτεθειμένα στην περιοχή τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο, όποτε και θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός για τον ορισμό του αναδόχου που θα αναλάβει τη συλλογή και την απομάκρυνσή τους, ώστε να επεξεργαστούν με ασφάλεια στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, τα περισσότερα απόβλητα μεταφέρονται παράνομα από άλλες βιομηχανικές περιοχές, δραστηριότητα γνωστή στις αρχές και το υπουργείο Περιβάλλοντος, ωστόσο, όπως τονίζει η ειδική γραμματέας Περιβάλλοντος Μαργαρίτα Καραβασίλη, «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε αν δεν τους πιάσουμε επ’ αυτοφώρω.

Αυτό είναι δουλεία της τοπικής αστυνομίας να παραφυλάξει και να συλλάβει τους δράστες». «Πολλά από τα στερεά απόβλητα προέρχονται από βιομηχανίες των Οινοφύτων- οι αρμόδίοι το γνωρίζουν αυτό.

Η μεταφορά γίνεται από μια εταιρεία που εδρεύει κοντά στην Αρτάκη και η οποία δεν κάνει καμία επεξεργασία και όταν αυτό διαπιστώθηκε, της αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας από τις υπηρεσίες της νομαρχίας Εύβοιας. Ομως, λίγες ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές, της ξανάδωσαν την άδεια.

Εδώ τα συμφέροντα επιβάλλουν αυτό που θέλουν», καταγγέλλει ο Ν. Φραντζής. «Δεν θέλουμε λόγια, αλλά πράξεις. Η απορρύπανση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα», καταλήγει.

«Στη Λάρυμνα, τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι εκατομμύρια τόνοι σκουριάς που πέφτουν στον βόρειο Ευβοϊκό, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στο θαλάσσιο οικοσύστημα», επισημαίνει ο γεωλόγος στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΙΓΜΕ, Αλέξανδρος Λιακόπουλος.

Μάλιστα, παλαιότερες αναλύσεις του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών έχουν δείξει την ύπαρξη βαρέων μετάλλων στα ψάρια της περιοχής, γεγονός που χτυπά «το καμπανάκι» για τον βαθμό της ρύπανσης.

Στο κατεστραμμένο τοπίο δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική αποκατάσταση, οι κάτοικοι στα Ψαχνά δεν έχουν να πιουν νερό και όλα αυτά γίνονται με ευθύνη της πολιτείας.

Οχι μόνο επειδή η βιομηχανία ελέγχεται από το Δημόσιο ή επειδή ουδέποτε εφάρμοσε την περιβαλλοντική νομοθεσία, αγνοώντας ακόμη και τα πρόστιμα που της επιβληθήκαν, αλλά επειδή η ζημιά που έχει προκαλέσει στο περιβάλλον έχει αποδειχθεί ήδη από το 2004, όταν οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος έκαναν τον πρώτο έλεγχο.

Επειτα από τόσα χρόνια, δεν έχει γίνει τίποτε για την αντιμετώπιση του προβλήματος και το μόνο ουσιαστικό ήταν ο καταλογισμός της αποκλειστικής ευθύνης της ΛΑΡΚΟ διά στόματος της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη, τον περασμένο Σεπτέμβρη, σε επίσκεψή της στην περιοχή.

Τότε, ανακοινώθηκε από την υπουργό και μια δέσμη μέτρων, από τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί απολύτως τίποτα.

Αποκατάσταση ζημιάς

Σχετικά με την αποκατάσταση της ζημιάς, το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόστος θα πληρωθεί από τους ρυπαντές.

Η δαπάνη, όμως, για την επαναφορά του περιβάλλοντος στην αρχική του κατάσταση υπολογίζεται σε πάρα πολλά εκατομμύρια ευρώ και παραμένει άγνωστο πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, αφού αν και η ΛΑΡΚΟ είναι μεγαλύτερη βιομηχανία εξόρυξης νικελίου στην Ευρώπη, παρουσιάζει οικονομικά προβλήματα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το κράτος εξετάζει πολύ σοβαρά το σενάριο πώλησής της στο άμεσο μέλλον. Ηδη, πολλοί «μνηστήρες» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και περιμένουν από την πολιτεία να ξεκινήσουν οι διαδικασίες.


ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.