Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πεσκέσι τα φιλέτα της δημόσιας γης, βασικοί και συγκεντρωμένοι κλάδοι, δίκτυα, υποδομές κ.ά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ 2011 - 2014
Ζωτικός χώρος για την πλουτοκρατία
Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, που σκοπεύουν να ξετυλίξουν για την περίοδο από το 2011 μέχρι το 2014, εγκρίθηκε χτες από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η δημόσια περιουσία, που βγαίνει στο σφυρί, φτάνει στα 7 δισ. ευρώ από τα οποία τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ μέσα στο 2011.
Με απόλυτη κυριολεξία βγάζουν τα πάντα στο σφυρί. Για πεσκέσι στις μερίδες και τα τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου προορίζουν τα φιλέτα της δημόσιας γης και περιουσίας, βασικές υποδομές και δίκτυα που έχει χρυσοπληρώσει ο λαός, όπου το κράτος έχει ακόμη μετοχικά ποσοστά, τους συγκεντρωμένους κλάδους, όπως ενέργεια, ύδρευση, τράπεζες, λιμάνια, αεροδρόμια, οδικούς άξονες, μέχρι ακόμη και τα κρατικά λαχεία για τους μεγαλοεπιχειρηματίες του τζόγου!
Συγκεκριμένα:
Ακίνητη περιουσία: Το πρόγραμμα εστιάζεται στα φιλέτα, είτε με μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης και συμπράξεις με τα μονοπώλια είτε με πώληση. Σε πρώτο πλάνο, μπαίνει το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Στους σχεδιασμούς τους είναι η ίδρυση εταιρείας «ομπρέλα» - real estate κάτω από την οποία θα στεγάσουν τα «ώριμα προς αξιoποίηση» δημόσια φιλέτα, που στη συνέχεια θα τη βάλουν στο χρηματιστήριο. Για τα «σημαντικά ακίνητα» - φιλέτα, συγκροτούνται ειδικές ομάδες για την άρση των διοικητικών εμποδίων, όπως για παράδειγμα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την Πολεοδομία κ.ά.
ΔΕΠΑ: Δρομολογείται η πώληση ποσοστού 30%, αφού προηγουμένως προχωρήσουν στο σπάσιμο της εταιρείας με το διαχωρισμό της ΔΕΣΦΑ. Σήμερα, το Δημόσιο έχει στη ΔΕΠΑ το 65% έναντι ποσοστού 35% της εισηγμένης στο χρηματιστήριο Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), στα οποία ήδη υπάρχει κολεγιά του κράτους με τον όμιλο του Λάτση, που προφανώς έχει και τον πρώτο λόγο για τη συνέχεια.
ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ: Ντόπια και ξένα μονοπώλια, από μόνα τους ή σε κοινοπρακτικά σχήματα, κονταροχτυπιούνται για τον έλεγχο του κλάδου ύδρευσης - αποχέτευσης. Είναι γνωστό και το «ενδιαφέρον» του γαλλικού μονοπωλίου Suez Environement, από τον όμιλο Μπόμπολα κ.ά.
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Με την ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων, μετά και την ανάληψη των τραπεζικών χρεών του Οργανισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, παραδίδουν σε ιδιώτες, σε πρώτη φάση το 49%. Πρόσθετο κίνητρο για τα μονοπώλια είναι οι μαζικές απομακρύνσεις εργαζομένων, η καρατόμηση και των μισθών που ισχύει και για όλες τις πρώην ΔΕΚΟ. Δρομολογούν, επίσης, και την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ.
ΕΑΣ: Στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα επίσης δρομολογούν επιπλέον αναδιαρθρώσεις και για τη συνέχεια θα βγάλουν στο σφυρί το 66%, δίνοντας ταυτόχρονα και τη διοίκηση της εταιρείας στο μονοπώλιο που θα την αναλάβει.
Αλλες υποδομές: Προχωρούν στην «επέκταση συμβάσεων παραχώρησης» για την Αττική Οδό και Εγνατία Οδό. Επίσης, στη χρονική επιμήκυνση της σύμβασης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» με το γερμανικό μονοπώλιο «Χόχτιφ». Από τη διάθεση του φάσματος συχνοτήτων περιμένουν πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τις συχνότητες που μένουν ελεύθερες με τη μετατροπή του σήματος εκπομπής τηλεοπτικών καναλιών από αναλογικό σε ψηφιακό. Βάζουν λεγόμενους «στρατηγικούς επενδυτές» στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μέσω συμβάσεων παραχώρησης. Μαγειρεύουν και συμβάσεις παραχώρησης σε ιδιωτικά κεφάλαια για 11 περιφερειακά λιμάνια και για 850 μαρίνες.
Τράπεζες: Σε πρώτο πλάνο είναι οι αναδιαρθρώσεις στην Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ). Επίσης, το σπάσιμο σε δύο κομμάτια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, με το διαχωρισμό των τραπεζικών δραστηριοτήτων του, που ενδιαφέρει τους ιδιώτες. Σε αναζήτηση του κατάλληλου χρόνου βρίσκονται και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπως και για τη συμμετοχή στην Τράπεζα Αττικής.
ΕΛΤΑ: Στρώνουν το χαλί για την είσοδο «στρατηγικού επενδυτή», θέση για την οποία ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ισχυρά κοιναγορίτικα μονοπώλια του κλάδου.
Τζόγος: Προχωρούν σε εκποίηση πλειοψηφικών πακέτων στα κρατικά λαχεία (εθνικό - λαϊκό) και στην πώληση του ποσοστού του Δημοσίου στο Καζίνο Πάρνηθας. Στρατηγικός επενδυτής μπαίνει και στο ιπποδρομικό στοίχημα (ΟΔΙΕ).
ΛΑΡΚΟ: Δρομολογούν την πώληση ποσοστών.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 22/12/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.