Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΜΕΓΑΛΕΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)
Στο 52ο έτος από το 50ό αυξάνεται το όριο ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικο παιδί. Για έξοδο στα 58 απαιτούνται 36 έτη ασφάλισης για τους άνδρες. Τι αλλάζει για τους τρίτεκνους, τους εκπαιδευτικούς και τους ένστολους. Ο νέος ασφαλιστικός...
νόμος για το Δημόσιο φέρνει από την 1η Ιανουαρίου αλλαγές στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Στόχος είναι να εξομοιωθούν τα όρια ηλικίας αντρών και γυναικών, με τις ανατροπές να αγγίζουν κυρίως τις μητέρες ανηλίκων. Οι νέες ρυθμίσεις αγγίζουν όσους ασφαλίστηκαν από την 1η Ιανουαρίου 1983 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 1992. Πάντως και στο Δημόσιο -όπως και στα άλλα ταμεία- δεν επηρεάζονται όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010. Αναλυτικά οι αλλαγές στο Δημόσιο που προβλέπονται στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο και θα τρέξουν το 2011 είναι οι εξής:

Aντρες με 35ετία. Τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για... έξοδο στα 58 αυξάνονται κατά δώδεκα μήνες τον χρόνο (άρα απαιτούνται τη νέα χρονιά 36 έτη). Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο δικαίωμα συνταξιοδότησης θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 25ετίας για το όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης. Παράδειγμα: Ανδρας 48 ετών, δημόσιος υπάλληλος που το 2011 συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί σε ηλικία 58 ετών αφού πρώτα θα έχει συμπληρώσει 36 συντάξιμα έτη.
Γυναίκες που συνταξιοδοτούνται στα 60. Η αντίστοιχη αύξηση για τις γυναίκες ξεκινά από το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης. Τη νέα χρονιά το όριο πάει στο 61ο έτος.
Ασφαλισμένες που συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης εντός του 2011. Από την 1η Ιανουαρίου το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη παραμένει στα 58 έτη, αυξάνεται όμως ο απαραίτητος χρόνος ασφάλισης στα 36.
Παράδειγμα: Γυναίκα άγαμη ασφαλισμένη στο Δημόσιο με 22 έτη ασφάλισης, εξαγοράζει 3 πλασματικά έτη το 2011 και συμπληρώνει 25ετία. Η ασφαλισμένη αυτή θεμελιώνει δικαίωμα για συνταξιοδότηση με 36 έτη ασφάλισης σε ηλικία 58 ετών.
Μητέρες ανηλίκων τέκνων. Αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από το 50ό έτος της ηλικίας στο 52ο. Παράλληλα επεκτείνεται το εν λόγω δικαίωμα στους πατέρες ανήλικων τέκνων, οι οποίοι και αποκτούν τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τις ευνοϊκές αυτές διατάξεις. Από την ερμηνεία της διάταξης και ενώ δεν έχει εκδοθεί εγκύκλιος για την εφαρμογή της, μπορούμε να συναγάγουμε το συμπέρασμα πως άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι που κατά τη συμπλήρωση της 25ετίας είχαν ανήλικο παιδί μπορούν να συνταξιοδοτηθούν άμεσα εφόσον έχουν ήδη συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας τους.
Τρίτεκνοι. Ανάλογη ρύθμιση τίθεται σε ισχύ τη νέα χρονιά για τους τρίτεκνους πατέρες. Ετσι θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον έχουν συμπληρώσει 21 έτη ασφάλισης και το 52ο έτος της ηλικίας τους. Και στις δύο περιπτώσεις (τρίτεκνοι, γονείς ανηλίκων) το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους δύο γονείς.
Εκπαιδευτικοί. Η σημαντικότερη αλλαγή που φέρνει ο τελευταίος νόμος αφορά την κατάργηση των ειδικών διατάξεων του 3075/2002, σύμφωνα με τον οποίο διαφοροποιούνταν σε σχέση με τους άλλους πολιτικούς δημοσίους υπαλλήλους οι όροι και οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που συμπληρώνουν 30 συντάξιμα έτη μέχρι το τέλος του 2010, παρέχεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης σε ηλικία 60 ετών. Κατά τα άλλα, ισχύουν οι ίδιες αλλαγές που εφαρμόζονται για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους από τη νέα χρονιά.
Ενστολοι. Από το 2011 ο χρόνος ασφάλισης που απαιτείται για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας αυξάνεται από 24,5 έτη σε 26. Δεν αλλάζει όμως η δυνατότητα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας.
Παλαιότεροι νόμοι
Γενικές ρυθμίσεις για τα όρια
Αυξάνονται κατά ένα εξάμηνο τα όρια ηλικίας ή τα απαιτούμενα έτη για τους ασφαλισμένους σε 12 ταμεία με βάση παλαιότερους νόμους. Οσον αφορά τον ΟΓΑ, η αύξηση στα απαιτούμενα έτη ασφάλισης είναι δώδεκα μήνες. Συγκεκριμένα στον νόμο 2084/92 προβλέπονται τα εξής:
- Ορια ηλικίας. Αυξάνεται το όριο συνταξιοδότησης κατά ένα εξάμηνο για πέντε ομάδες ασφαλισμένων σε διάφορα ταμεία. Οι αυξήσεις δεν αφορούν μόνο στα ταμεία κύριας σύνταξης αλλά και στα αντίστοιχα επικουρικά (πλην ορισμένων εξαιρέσεων)
- Ετη ασφάλισης. Πρόκειται και στην περίπτωση αυτή για τα γνωστά εξάμηνα που προστίθενται κάθε χρόνο. Οι αλλαγές αφορούν 13 ομάδες ασφαλισμένων από 12 Ταμεία κύριας ασφάλισης και τα αντίστοιχα επικουρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.