Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Φιλέτα» για πούλημα


Με στόχο την εξεύρεση ποσού 7-8 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013, η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με ταυτόχρονη επέκταση συμβάσεων παραχώρησης και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σύμφωνα με όσα αποφάσισε η διυπουργική, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα προσληφθούν σύμβουλοι για να προωθηθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Εταιρεία για το Ελληνικό
Όσον αφορά στην αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, η διυπουργική αποφάσισε τη συγκρότηση φορέα ειδικού σκοπού (SPV) με την ονομασία ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε., στον οποίο περιέρχεται με fast track η διαχείρισή του και η πρόσληψη χρηματοοικονομικών και τεχνικών συμβούλων για την αξιοποίηση της έκτασης. Παράλληλα, όσον αφορά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αποφασίστηκε η συγκρότηση Γενικής Γραμματείας Αξιοποίησης Δημόσιας Ακίνητης Περιουσίας στο υπουργείο Οικονομικών, η οποία θα εποπτεύει τις κτηματικές υπηρεσίες, τα εθνικά κληροδοτήματα και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΝΠΔΔ, δίνεται εντολή καταγραφής και αξιολόγησης των παγίων μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και τίθεται η βάση για τη δημιουργία μιας μεγάλης ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία) με τη δυνατότητα να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν.
Αποκρατικοποιήσεις
Η μείωση ως μηδενισμός όσον αφορά στη συμμετοχή του Δημοσίου περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα της περιουσίας, όπως το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα ΕΛΤΑ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, τη ΛΑΡΚΟ, το αττικό λιμενικό σύστημα, το Καζίνο Πάρνηθας και το Εθνικό και Λαϊκό Λαχείο. Επίσης, αναζητείται στρατηγικός εταίρος στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και προωθούνται η διάσπαση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, η αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος και οι επεκτάσεις συμβάσεων παραχώρησης. Συμβάσεις παραχώρησης θα συναφθούν ή θα επεκταθούν στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας (καινούργιες συμβάσεις), στην Αττική Οδό, στην Εγνατία Οδό και στον ΟΠΑΠ. Επιπλέον, συγκροτούνται ομάδες διοίκησης έργου «για την άρση των διοικητικών εμποδίων και την προώθηση αξιοποίησης συγκεκριμένων σημαντικών ακινήτων από τους υπεύθυνους φορείς (ΚΕΔ, ΕΤΑ/Ολυμπιακά Ακίνητα)», που αφορά ακίνητα σε πολλούς νομούς της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.