Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Ρεπορτάζ : Κ.Π. Παπαδιόχος
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Πρόταση τεσσάρων σημείων, προκειμένου να διαμορφωθούν όροι μίνιμουμ συναίνεσης και η χώρα να πορευθεί χωρίς μεγάλους πολιτικούς κραδασμούς διά μέσου των σκοπέλων του 2011, θα καταθέσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, στο πλαίσιο των συναντήσεων που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς, πιθανότατα στις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδας.
Παρότι οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο και την ατζέντα των συναντήσεων (υπάρχουν και σκέψεις αυτές να πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού) θα ληφθούν τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Γ. Παπανδρέου απουσίαζε σε διαδοχικά ταξίδια στο εξωτερικό, συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως από τον κ. Σαμαρά ο πρωθυπουργός θα ζητήσει:
• Πρώτον, σαφή προσδιορισμό των σημείων του Μνημονίου με τα οποία συμφωνεί η Ν.Δ., όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης στην προσπάθεια υλοποίησής τους. Παράλληλα, ο κ. Γ. Παπανδρέου θα εμφανιστεί «ανοικτός» στην επισήμανση, εκ μέρους του κ. Σαμαρά, πτυχών της συμφωνίας με την τρόικα που είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο «επαναδιαπραγμάτευσης».
• Δεύτερον, συναίνεση στο σχέδιο εξυγίανσης των ΔΕΚΟ, καθώς, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, ούτως ή άλλως η Ρηγίλλης συμμερίζεται την άποψη ότι δεν μπορεί να παράγουν συνεχώς ελλείμματα με τα οποία εν συνεχεία επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός.
• Τρίτον, παραδοχή της αρχής ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία και άρα το δικαίωμα να λαμβάνει αποφάσεις και να νομοθετεί, ειδικά καθώς ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι αναλαμβάνει προσωπικά το όποιο πολιτικό κόστος. Δι’ αυτού του τρόπου ο κ. Γ. Παπανδρέου θα καλέσει τον κ. Σαμαρά να αποθαρρύνει εμπράκτως, μέσω των δυνάμεων της Ν.Δ. στον συνδικαλιστικό χώρο, απεργιακές κινητοποιήσεις που δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής αναταραχής και «απορρυθμίζουν» περαιτέρω την οικονομία στη δύσκολη τρέχουσα συγκυρία.
• Τέταρτον, συμφωνία, στο μέτρο του δυνατού, επί του Εθνικού Σχεδίου που εκπονεί η κυβέρνηση για το 2011 με πολιτικές ανά υπουργείο που εκτείνονται πέραν του Μνημονίου, με πρώτο -χρονικά-παράδειγμα τη μεταρρύθμιση στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Μάλιστα, ως έμπρακτη απόδειξη ότι όντως επιθυμεί τη δημιουργία συναινετικού κλίματος, ο πρωθυπουργός άναψε πρόσφατα το «πράσινο φως» προκειμένου η κ. Αννα Διαμαντοπούλου να συναντηθεί με τον κ. Αντ. Σαμαρά και να συζητήσει μαζί του τις προωθούμενες αλλαγές στην Παιδεία. Επίσης, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αντίστοιχη ενημέρωση προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα υπάρξει και από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μόλις είναι έτοιμο το σχέδιο για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
Ως «αντάλλαγμα» στην προσπάθεια δημιουργίας όρων ελάχιστης συναίνεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να εντάξει στο πλαίσιο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών ορισμένες απόψεις του κ. Σαμαρά στο σκέλος της ανάπτυξης. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου φέρεται διατεθειμένος να μεταθέσει χρονικά «προς τα πίσω» την κατάθεση του νέου εκλογικού νόμου, αλλά και την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με αντικείμενο την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία, ενώ ανοικτός θα εμφανιστεί και στην προοπτική έναρξης διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Σημειώνεται ότι στον κ. Γ. Παπανδρέου έχουν υποβληθεί και εισηγήσεις, οι επαφές του, που θα συμπεριλάβουν πέραν των αρχηγών των κομμάτων -περιλαμβανομένης της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Φ. Κουβέλη-και τους κοινωνικούς φορείς, να μετατεθούν για τις αρχές του νέου χρόνου. Οι θιασώτες της συγκεκριμένης άποψης υποστηρίζουν πως με την κυβέρνηση έτοιμη να ανοίξει το μεγάλο «μέτωπο» των ΔΕΚΟ, ο κ. Σαμαράς δεν έχει λόγους να τείνει χείρα βοηθείας. Επίσης, τονίζεται ότι το «όπλο» των συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν μπορεί να χρησιμοποιείται με μεγάλη συχνότητα.
Ομως, οι περισσότεροι συνεργάτες του προκρίνουν την πραγματοποίησή τους το διήμερο 13-14 Δεκεμβρίου, ώστε, εκτός των άλλων, ο πρωθυπουργός να μεταβεί «ενισχυμένος» στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που ακολουθεί και στην οποία θα συζητηθούν οι γερμανικοί όροι για τον μόνιμο μηχανισμό διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.