Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

30 μέτρα για 10 δισ. ευρώ

30 μέτρα για 10 δισ. ευρώΑποθεματικό ύψους 10 δισ. ευρώ, το οποίο θα εγγυάται την τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο εμφανιστούν αποκλίσεις, είτε στην περίπτωση που οι αγορές παραμένουν κλειστές, δημιουργεί η κυβέρνηση μέσα από την δεύτερη επικαιροποίηση του μνημονίου.
Ανεξαρτήτως εάν ο «κουμπαράς» είναι ελληνική επινόηση ή επεβλήθη στην κυβέρνηση από την τρόικα εντάσσεται στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής και προβλέπει ακριβώς την εισαγωγή αποθεματικού «εκτάκτων αναγκών» στον προϋπολογισμό, το οποίο θα ανέρχεται στο 5% της συνολικής πίστωσης για κρατικές δαπάνες, εκτός από μισθούς, συντάξεις και τόκους. Μοναδικός χρήστης του αποθεματικού αυτού έχει οριστεί ο υπουργός Οικονομικών με μία απόφαση ανάλογη εκείνης που παρέχει στο ίδιο πρόσωπο το δικαίωμα υπογραφής του μνημονίου πριν αυτό περάσει από τη Βουλή.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
Η απόφαση για την δημιουργία αποθεματικού κρίθηκε απαραίτητη μετά και τη νέα υποχρέωση που προέκυψε από την τελευταία επικαιροποίηση του μνημονίου και προβλέπει την ανάγκη προσδιορισμού σειρά πρόσθετων διαρθρωτικών μέτρων ύψους περί το 5% του ΑΕΠ που θα πρέπει να υλοποιηθούν την περίοδο 2012-2014. Το προσχέδιο μάλιστα των μέτρων αυτών θα πρέπει να είναι έτοιμο και να συζητηθεί κατά τη διάρκεια την τρίτης αξιολόγησης που θα λάβει χώρα τον Μάρτιο του 2011.
Για τη δημιουργία του αποθεματικού θα χρησιμοποιηθούν έσοδα πέραν αυτών που προβλέπει ο προϋπολογισμός και τα οποία θα προέλθουν κυρίως από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, αρχής γενομένης το πρώτο τρίμηνο του 2011, τα ομόλογα της διασποράς που θα απευθύνονται στους Ελληνες του εξωτερικού (Αμερική, Καναδά, Αυστραλία και Ευρώπη) αλλά και από τα αυξημένα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων προβλέπει για το 2011 έσοδα από αποκρατικοποιήσεις των:

- Καζίνο Πάρνηθας, δεύτερο τρίμηνο 2011 με πώληση του 49% σε στρατηγικό επενδυτή. Προσδοκώμενα έσοδα (120-150 εκατ. ευρώ).

- Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, δεύτερο τρίμηνο. Το δημόσιο κατέχει 55% το οποίο και θα διατηρήσει παρατείνοντας ωστόσο τη σύμβαση παραχώρησης (200-300 εκατ. ευρώ)

- Φάσμα συχνοτήτων: Τρίτο τρίμηνο του 2011, συμβάσεις παραχώρησης (250-300 εκατ. ευρώ).

- Ελληνικά αμυντικά συστήματα: Τρίτο τρίμηνο, πώληση ποσοστού από το 99,81% που κατέχει το Δημόσιο σε στρατηγικό επενδυτή.

- ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία ανήκει σήμερα κατά 100% στο Δημόσιο. Σχεδιάζεται η πώληση ποσοστού σε στρατηγικό επενδυτή (10-35 εκατ. ευρώ).

- ΛΑΡΚΟ: Τέταρτο τρίμηνο. Πώλησης του 55,19% που ανήκει στο Δημόσιο σε στρατηγικό επενδυτή.

- Εγνατία: Τέταρτο τρίμηνο: Συμβάσεις παραχώρησης.

- ΔΕΠΑ: Τέταρτο τρίμηνο με τον σχεδιασμό να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σημειώνεται ότι το χαρτοφυλάκιο του Δημοσίου περιέχει επίσης σημαντικές συμμετοχές σε τράπεζες, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, παίγνια, συχνότητες, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι, μεταλλεύματα, δίκτυα ύδρευσης, αμυντικές βιομηχανίες, ακίνητα. Το σχέδιο πολιτικής καλύπτει όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και συνυπολογίζει τέσσερις βαθμούς κρατικής ιδιοκτησίας. Συγκεκριμένα: Πλήρης ιδιωτικοποίηση προβλέπεται για τα περιουσιακά στοιχεία που δεν σχετίζονται με τα δημόσια αγαθά και στρατηγικά συμφέροντα. Μία μειωμένη δεσμευμένη κρατική ιδιοκτησία (34%) ή κρατική ιδιοκτησία μικρότερη από 34% με συμφωνίες μετόχων προβλέπεται για αυτά τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία πρέπει να διατηρηθεί μία αποτελεσματική διακριτική παρέμβαση. Πλειοψηφικός δημόσιος έλεγχος (τουλάχιστον 51%) προβλέπεται για έναν περιορισμένο αριθμό εταιρειών και περιουσιακών στοιχείων που σχετίζονται με δημόσια αγαθά, υποδομές και ασφάλεια.

Ο ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ ΘΑ ΓΕΜΙΣΕΙ
ΑΝ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΙ
Απαραίτητη ωστόσο προϋπόθεση για το γέμισμα του κουμπαρά είναι η μέγιστη αποδοτικότητα των τριάντα καθαρά δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στα 17.065 δισ. ευρώ το 2011 (7,5% του ΑΕΠ).
Σημειώνεται ότι οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο παραμένουν στο ακέραιο παρά την επί τα χείρω αναθεώρηση των στοιχείων από την Eurostat. Ετσι, για το 2011 το έλλειμμα θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 17,065 δισ. ευρώ, το 2012 στα 14,916 δισ. ευρώ (6,4% του ΑΕΠ), το 2013 στα 11,399 δισ. ευρώ (4,8%) και το 2014 στα 6,385 δισ. ευρώ (2,6% του ΑΕΠ). Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν τις ήδη γνωστές δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την τρόικα αλλά και νέα μέτρα, η εξειδίκευση των οποίων θα γίνει στην αρχή του νέου έτους.


ΤΑ 30 ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
Αναλυτικότερα, τα μέτρα και τα προσδοκώμενα έσοδα που θα αποφέρουν έχουν ως εξής:


- Μείωση στους μισθούς των ΔΕΚΟ πάνω από 1.800 ευρώ (μικτά) 10%

- Ταβανι στα επιδόματα 10%

- Πλαφόν στις αμοιβές ΔΕΚΟ 4.000 ευρώ

- Αύξηση στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών 30%

- Περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου 100 εκατ. ευρώ

- Μείωση των επιχορηγήσεων 100 εκατ. ευρώ.

- Περικοπές οικογενειακών επιδομάτων 150 εκατ. ευρώ.

- Μείωση στρατιωτικών δαπανών 500 εκατ. ευρώ

- Μείωση φαρμακευτικών δαπανών 900 εκατ. ευρώ

- Εξίσωση ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης - κίνησης 400 εκατ. ευρώ.

- Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ 800 εκατ.

- Αύξηση δικαστικών παραβόλων 100 εκατ. ευρώ

- Είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών 200 εκατ. ευρώ

- Επιβολή φορολογικών προστίμων 400 εκατ. ευρώ

- Επίλυση φορολογικών υποθέσεων 300 εκατ. ευρώ

- Ανανέωση αδειών τηλεπικοινωνίας 350 εκατ. ευρώ

- Ανανέωση συμβάσεων παραχώρησης 250 εκατ. ευρώ

- Μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο 660 εκατ.

- Επιβολή ΕΦΚ στους χυμούς και τα αναψυκτικά 300 εκατ. ευρώ

- Δεύτερη αναθεώρηση αντικειμενικών τιμών 200 εκατ. ευρώ

- Αναστολή στις ονομαστικές αυξήσεις συντάξεων 250 εκατ. ευρώ

- Αναδιαργάνωση της τοπικής αυτοδιοίκησης 500 εκατ. ευρώ

- Αυστηρότερα τεκμήρια φορολόγησης 100 εκατ. ευρώ

- Μείωση των επιδοτήσεων στις ΔΕΚΟ 800 εκατ. ευρώ.

- Μείωση των επιδομάτων ανεργίας 500 εκατ. ευρώ.

- Πώληση αδειών τυχερών παιγνιδιών 625 εκατ. ευρώ

- Διεύρυνση βάσης ΦΠΑ 300 εκατ. ευρώ

- Πλήρη εφαρμογή του πράσινου φόρου 150 εκατ. ευρώ

- Νέος ειδικός φόρος στα αυθαίρετα 100 εκατ. ευρώ

- Περικοπή στις δαπάνες του ΠΔΕ 500 εκατ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.