Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Απίστευτο: 2 δισ. το χρόνο χάνει το Δημόσιο από τις καθυστερήσεις στις δίκες!


Περισσότερα από 2 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα που χάνει κάθε χρόνο το Δημόσιο από τις υποθέσεις που δεν εκδικάζονται σύμφωνα με συντηρητικούς, μάλιστα, υπολογισμούς.
Η συνολική αποτίμηση των απωλειών, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, από την αδυναμία της δικαιοσύνης να δικάσει χιλιάδες υποθέσεις...
είναι μια κατάσταση που απασχολεί έντονα την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται τις προηγούμενες μέρες σε ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών και στο δικαστικό σύστημα.

Με τις υποθέσεις που δε θα δικαστούν φέτος να αναμένεται ν' αγγίξουν τις 500.000 μόνο στη διοικητική δικαιοσύνη, το οικονομικό κόστος από την αδυναμία των δικαστηρίων να εκδικάσουν αυτές τις υποθέσεις είναι ανυπολόγιστο. Με τις υποθέσεις να είναι στην πλειοψηφία τους φορολογικές ή υποθέσεις που αφορούν εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, η υστέρηση εσόδων για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι τεράστια.

«Λιμνάζουν» επενδύσεις

Εκατοντάδες είναι οι επενδύσεις και τα δημόσια έργα, μικρά και μεγάλα, που αναμένουν μια απόφαση για να προχωρήσουν, και χιλιάδες οι υποθέσεις που λιμνάζουν για χρόνια και κοστίζουν χρήμα στο Δημόσιο και στους δικαζόμενους πολίτες σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Δεν είναι τυχαίο ότι έχουν καταγραφεί στα στατιστικά του ΣτΕ υποθέσεις που εκκαθαρίστηκαν μετά 18 χρόνια, ή άλλες που αναβλήθηκαν για 36 φορές! Συνολικά κάθε χρόνο εισάγονται προς εκδίκαση στο εν λόγω δικαστήριο 8.000 νέες υποθέσεις και εκδικάζονται περίπου 6.000. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 5 χρόνια, με τους σημερινούς ρυθμούς, για να δικαστεί μια υπόθεση, ενώ στο άμεσο μέλλον ο χρόνος αυτός θα φθάσει τα 9 χρόνια…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.