Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

2 Δεκεμβρίου - Διεθνής Ημέρα για την Κατάργηση της Δουλείας...

Το άρθρο 4 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρει ότι «κανείς δεν επιτρέπεται να ζει υπό  καθεστώς ολικής ή μερικής δουλείας. Η δουλεία και το δουλεμπόριο υπό οποιαδήποτε μορφή απαγορεύονται». Ωστόσο , η δουλεία εξακολουθεί να αποτελεί ένα  σοβαρό και ανεπίλυτο  πρόβλημα. Αυτό αποτελεί πραγματικότητα στην Αφρική, την Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη. 
Στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο μας, έχουν δημιουργηθεί νέες μορφές δουλείας. Η λίστα των αποτρόπαιων πρακτικών , νέων και παλιών, είναι πλέον σοκαριστικά μεγάλη και περιλαμβάνει τη δουλεία για χρέη , τη δουλοπαροικία , την καταναγκαστική εργασία, την παιδική εργασία και υποτέλεια , την εμπορία ατόμων και ανθρωπίνων οργάνων, τη σεξουαλική δουλεία , τη στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών , την πώληση παιδιών , τους...
 αναγκαστικούς γάμους , την πώληση συζύγων , καθώς και την πορνεία.
Η πλειοψηφία αυτών που υφίστανται τη δουλεία είναι τα μέλη των φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων , όπως τα μέλη μειονοτήτων και οι μετανάστες. Οι αλληλεπικαλυπτόμενοι παράγοντες της φτώχειας , της κοινωνικής τάξης και φυλής , δημιουργούν διαρθρωτικά προβλήματα και κύκλους περιθωριοποίησης που είναι δύσκολο να σπάσουν.
Οι αυτόχθονες πληθυσμοί είναι πιο εκτεθειμένοι στην ειλωτεία , διότι , σε πολλές χώρες , έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε γη. Οι ανισότητες των φύλων και οι διακρίσεις , η έλλειψη εκπαίδευσης , η απόγνωση για δουλειά και η ζήτηση για φθηνή εργασία , αποτελούν παγίδες για πολλούς ανθρώπους. Η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση απειλεί να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. 
Η καταπολέμηση της δουλείας δεν σημαίνει μόνο την άμεση νομική απαγόρευσή της αλλά και την καταπολέμηση της φτώχειας , του αναλφαβητισμού , των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων , των φυλετικών διακρίσεων και της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών. Πρέπει να εφαρμόσουμε νόμους κατά της δουλείας , να δημιουργήσουμε μηχανισμούς για την καταπολέμηση των πρακτικών της , να ενισχύσουμε την διμερή , περιφερειακή και διεθνή συνεργασία , μεταξύ άλλων με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που βοηθούν τα θύματα , καθώς και να ξεκινήσουμε μία εκστρατεία ενημέρωσης. 
Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα , ας ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας για την παροχή βοήθειας και  προστασίας των θυμάτων και ας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τα ίσα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα όλων των μελών της ανθρώπινης οικογένειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.