Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΑΡΩΝΟΥΝ ΤΑ «ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ» Απόσυρση Ι.Χ., ΦΠΑ από 11% σε 13%, διαγραφή 24 δισ. ληξιπρόθεσμων

Συνεργάτης του Χρυσοχοΐδη μεταφέρει ένα πάκο χαρτιά, το νομοσχέδιο ανάπτυξης, στο χθεσινό υπουργικό. Οποιος πρόλαβε, το διάβασε σε ένα τρίωρο και φυσικά συμφώνησε...
Νέα απόσυρση αυτοκινήτων για να τονωθεί η αγορά, μαζί με μειώσεις του φόρου πολυτελείας στα ακριβά αυτοκίνητα, αλλαγή του φόρου στα τσιγάρα, ρύθμιση για χαμηλότερη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για μικρούς καταναλωτές, αύξηση ΦΠΑ, αναστολή του «πόθεν έσχες» στην πρώτη κατοικία και διαγραφή ληξιπρόθεσμων οφειλών αξίας 24 δισ. ευρώ, είναι μερικά από τα μέτρα του νομοσχεδίου που κατέθεσε χθες το απόγευμα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.
Συνεργάτης του Χρυσοχοΐδη μεταφέρει ένα πάκο χαρτιά, το νομοσχέδιο ανάπτυξης, στο χθεσινό υπουργικό. Οποιος πρόλαβε, το διάβασε σε ένα τρίωρο και φυσικά συμφώνησε...Το νομοσχέδιο «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής του Προγράμματος Στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας» θα συζητηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος:
* Φέρνει νέα απόσυρση, ανάλογη με αυτή που είχε γίνει το 2008. Δίδεται κίνητρο για την αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας με έκπτωση των τελών κυκλοφορίας και αναπροσαρμογή του φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεσαίας εργοστασιακής αξίας. Το μέτρο ισχύει έως το τέλος του 2011. Αφορά αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας που εκδόθηκε πριν από το τέλος του 2008. Αυτοκίνητα κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι και 900 κυβικά εκατοστά απαλλάσσονται από το προβλεπόμενο τέλος ταξινόμησης για φορολογητέα αξία μέχρι και 6.000 ευρώ, κυλινδρισμού από 901 μέχρι και 1.400 κυβικά εκατοστά, μέχρι και 8.000 ευρώ, από 1.401 μέχρι και 1.600 κυβικά εκατοστά, μέχρι και 11.000 ευρώ. Και από 1.601 μέχρι και 2.000 μέχρι και 14.000 ευρώ.
* Θεσπίζει αναστολή της εφαρμογής της διερεύνησης του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ έως το τέλος του 2012.
* Αλλάζει ξανά τον φόρο στα τσιγάρα. Μειώνεται ο συντελεστής του ΕΦΚ στον καπνό από το 67% στο 65%, με παράλληλη αύξηση του πάγιου στοιχείου από το 10% στο 15%, ο αναλογικός μειώνεται από 58,4 σε 52,4%. Επανακαθορίζεται το μήκος των τσιγάρων που λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό του φόρου.
* Αυξάνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% και μειώνει τον ΦΠΑ για τα φάρμακα και τη διαμονή σε ξενοδοχεία και καταλύματα από το 11% στον νέο υπερμειωμένο συντελεστή 6,5%.
* Αλλάζει το σύστημα διακίνησης πετρελαίου θέρμανσης. Θεσπίζονται πρόστιμα σε βάρος των διακινητών πετρελαίου θέρμανσης όταν δεν καταχωρίζουν ή καταχωρίζουν εκπρόθεσμα ανακριβείς συναλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα. Το πρόστιμα είναι ίσο με το πενταπλάσιο της διαφοράς των συντελεστών μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Αν υπάρξει δεύτερη παράβαση, ο διακινητής διαγράφεται από το μητρώο.
* Θεσπίζει «αλχημεία» που περιορίζει για λίγους μήνες την αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ μόνο στο 2-3% για όσους κάνουν μικρές καταναλώσεις, μέσω μείωσης των φόρων, ως αντιστάθμισμα των υψηλότερων χρεώσεων (μείωση του φόρου κατανάλωσης για την ηλεκτρική ενέργεια για την οικιακή χρήση από 5 ευρώ/MWh σε 2,2 ευρώ/MWh). Αυξάνει τα επιχειρηματικά τιμολόγια, εκτός της υψηλής τάσης (από 2,5 ευρώ/MWh σε 5 ευρώ/MWh) και φέρει πλήρη απαλλαγή από το φόρο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για γεωργική χρήση.
** Μεταθέτει την έναρξης επιβολής του ειδικού φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (20%) από το 2013, ενώ ήταν να επιβληθεί από την 1η Ιουλίου του 2010.
** Γίνεται διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που χαρακτηρίζονται ανεπίδεκτης είσπραξης. Υπολογίζονται στο 10% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 24 δισ. ευρώ...
** Παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2011 η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει φόρο σε υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου (κληρομομιών, γονικών παροχών κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.