Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Συντάξεις εξπρές...απλές λύσεις...σε δύσκολα προβλήματα...


OAEE_524_355
Τη χορήγηση σύνταξης-εξπρές με δόσεις καθιερώνει το υπουργείο Εργασίας. Ετσι ελπίζει να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση στην καταβολή των χρημάτων στους νέους συνταξιούχους, που φτάνει ακόμα και τους 15 μήνες.
Το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον...
Σεπτέμβριο προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης που θα φτάνει στο 80 έως 90% της κανονικής, καθώς και την επιτάχυνση των διαδικασιών με τη δημιουργία ειδικών ΚΕΠ σε κάθε ταμείο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους η νέα υπηρεσία θα έχει ως αρμοδιότητα μεταξύ άλλων να δίνει απαντήσεις σε κάθε ερώτημα των ασφαλισμένων που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, να αναζητά εγκαίρως και να βρίσκει τα ένσημα, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αλλά και το ποσό που θα εισπράξουν όταν αποχωρήσουν από την εργασία τους.

Παράλληλα, προγραμματίζεται η ανακατανομή του προσωπικού και η πρόσληψη 1.600 εποχικών υπαλλήλων, ώστε να αποφευχθεί το μπλακ άουτ που έχει δημιουργηθεί στα ταμεία από τις 160.000 αιτήσεις χορήγησης σύνταξης και εφάπαξ και οι οποίες αναμένεται στο τέλος του χρόνου να φτάσουν στις 200.000.

Με τις τρεις παρεμβάσεις το υπουργείο Εργασίας πιστεύει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα παίρνουν αμέσως ένα μέρος της σύνταξης και το υπόλοιπο ποσό (μαζί με τα αναδρομικά) με την τελική έγκριση, θα είναι ενήμεροι οι ασφαλισμένοι, θα μειωθεί ο χρόνος έκδοσης της προσωρινής σύνταξης στους 2 μήνες, καθώς και της τελικής σύνταξης.
Υστερα από την έκδοση της προσωρινής σύνταξης θα προχωρά κανονικά η εξέταση της αίτησης του συνταξιούχου και όταν βγει η τελική απόφαση θα αναπροσαρμόζεται το ποσό και θα δίνονται και αναδρομικά για τη διαφορά.

«Εμφραγμα» στα ταμεία προκαλούν οι περισσότερες από 160.000 αιτήσεις για συντάξεις και εφάπαξ, που στοιβάζονται στα συρτάρια των διαφόρων ασφαλιστικών φορέων. Η κατάσταση είναι πλέον εκτός ελέγχου και, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, στο τέλος του έτους 200.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση θα είναι σε εκκρεμότητα, δημιουργώντας ένα νέο... ρεκόρ στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ενδεικτικό των σημαντικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται είναι πως για την έκδοση της σύνταξης στις περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης απαιτούνται ακόμη και δύο χρόνια. Ωστόσο ακόμα και αν ο ασφαλισμένος έχει όλα τα χρόνια σε ένα μόνο ταμείο και πάλι θα πρέπει να περιμένει έως και 10 μήνες για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης. Αρκεί να αναφερθεί πως:

Στο ΙΚΑ η έκδοση σύνταξης καθυστερεί από 6 έως 8 μήνες, ενώ αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση απαιτούνται 10 έως 15 μήνες.

Στον ΟΑΕΕ για την έκδοση σύνταξης απαιτούνται από 6 έως 10 μήνες, ενώ αν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση χρειάζονται τουλάχιστον 10 με 15 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.