Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΦΤΙΑΧΤΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΛΕΕΙ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, ΠΟΛ ΤΟΜΣΕΝ Μεγαλύτερο πρόβλημα από το χρέος, η ανταγωνιστικότητα

«Δεν είναι αλήθεια πως εμείς ζητήσαμε να πουληθεί το 40% των μονάδων της ΔΕΗ» διαβεβαιώνει ο Πολ Τόμσεν
Ο χαμογελαστός Πολ Τόμσεν (Poul Thomson), Δανός στην καταγωγή, δεν είναι το βλοσυρό στέλεχος του ΔΝΤ που έχουν οι περισσότεροι στο νου. Αντίθετα, είναι δεκτικός στις ερωτήσεις και δεν διστάζει να εκφράσει τη γνώμη του.
«Δεν είναι αλήθεια πως εμείς ζητήσαμε να πουληθεί το 40% των μονάδων της ΔΕΗ» διαβεβαιώνει ο Πολ ΤόμσενΣε συνέντευξή του στην «Ε» ο επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ προσδιορίζει τη μειωμένη ανταγωνιστικότητα ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, μιλά για τον πληθωρισμό, τη ΔΕΗ και εκφράζει την άποψη ότι η Ελλάδα θα πείσει τις αγορές να τη δανείζουν αν υλοποιήσει το πρόγραμμα.
* Είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι σήμερα συνεργασία σας με την ελληνική κυβέρνηση; ρωτήσαμε τον κ. Τόμσεν.
Συμβουλές δικές μας, πρόγραμμα δικό της

«Απολύτως. Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλή...», τόνισε και έσπευσε να σημειώσει ότι «το πρόγραμμα είναι της κυβέρνησης αλλά βασίζονται (count) στις συμβουλές μας».
* Το στέλεχος του ΔΝΤ ρωτήθηκε για την άποψη που έχουν μερικοί στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα των 110 δισ. ευρώ θεσπίστηκε για να μπορέσει ένα μεγάλο μέρος των πιστωτών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων τραπεζών της ευρωζώνης, να πάρει πίσω σημαντικό μέρος των δανεικών.
«Το ελληνικό (δημοσιονομικό) έλλειμμα ήταν μη διατηρήσιμο, έχοντας φτάσει στο 14% του ΑΕΠ περίπου», ανέφερε ο κ. Τόμσεν, προσθέτοντας ότι το Μνημόνιο δεν έγινε για τους πιστωτές της Ελλάδας.
* Ο κ. Τόμσεν υπεραμύνθηκε του Μνημονίου, λέγοντας ότι το πρόγραμμα αποβλέπει στο να βάλει τις βάσεις για να κάνει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.
«Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι (τόσο) το χρέος αλλά η (μειωμένη) ανταγωνιστικότητα (της οικονομίας)», τόνισε. «Αυτό το πρόγραμμα είναι για να δημιουργήσει δουλειές».
Ελλάδα και Ιρλανδία
Σ' αυτό το σημείο, ο επικεφαλής των ελεγκτών του ΔΝΤ ρωτήθηκε πώς εξηγεί το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία εμφάνισε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης μαζί με την Ιρλανδία από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι τα τέλη του 2008, παρότι έχανε σε διεθνή ανταγωνιστικότητα, όπως ισχυρίζονται τα μέλη της τρόικας και δείχνουν άλλες μελέτες.
Χαμογελώντας, ο Δανός ελεγκτής παραδέχθηκε ότι όντως η ελληνική οικονομία ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην ευρωζώνη εκείνη την περίοδο.
Ομως, επισήμανε παράλληλα ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήταν πολύ υψηλό, ανερχόμενο στο 10%-12% του ΑΕΠ, και επομένως η αναπτυξιακή τροχιά δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί για πολύ ακόμη.
Με αφορμή τα ανωτέρω, ο κ. Τόμσεν έσπευσε να δηλώσει ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι υψηλός στο μέλλον, αν υλοποιηθούν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα.
* Με αφορμή αυτή την παρατήρηση, ήταν επόμενο να ερωτηθεί γιατί η θετική εκτίμηση δεν αποτυπώνεται στις υποθέσεις του προγράμματος για υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μελλοντικά, ώστε να μειωθεί ταχύτερα το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ανάκαμψη από το τέλος του 2011
Ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι είναι νωρίς ακόμη για να γίνει κάτι τέτοιο, προσθέτοντας παράλληλα ότι δεν είναι έτοιμος να αλλάξει την πρόβλεψη για συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 4% το 2010.
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αρχίσει να ανακάμπτει η ελληνική οικονομία προς το τέλος του 2011 και το 2012.
Ο επικεφαλής ελεγκτής του ΔΝΤ ρωτήθηκε για τον υψηλό πληθωρισμό και παραδέχτηκε ότι η τρόικα είχε υποτιμήσει την έλλειψη ανταγωνισμού στην αγορά, που επέτρεψε το σύνολο σχεδόν της αύξησης των φόρων να περάσει στις τελικές τιμές για τον καταναλωτή.
Ευτυχώς δεν αυξήθηκαν οι μισθοί
Ομως, ο ίδιος δήλωσε ευχαριστημένος αφ' ενός γιατί η αύξηση του πληθωρισμού δεν πέρασε στους μισθούς και αφ' ετέρου επειδή δεν υπάρχουν σημάδια για δευτερογενείς επιπτώσεις (second round effects) στις τιμές.
* Με αφορμή ένα νέο δημοσίευμα που αμφισβητούσε κατά πόσον οι αγορές θα δανείσουν την Ελλάδα ακόμη κι αν η τελευταία υλοποιήσει επιτυχώς το πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε κατά πόσο συμφωνεί μ' αυτή την άποψη.
Ετσι θα πείσετε τις αγορές
«Διαφωνώ μ' αυτό. Θα πάρει χρόνο, αλλά με την υλοποίηση του προγράμματος οι αγορές θα πεισθούν ότι η Ελλάδα είναι σοβαρή... Ηδη βλέπουμε κάποια πρώτα σημάδια», τόνισε αναφερόμενος στις εκθέσεις κάποιων αναλυτών και κάποια θετικά δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο.
Ο Δανός εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε επίσης ότι οι πληροφορίες που συλλέγουν στελέχη του Ταμείου θέλουν κάποιους «παίκτες να είναι στην πλευρά των αγοραστών για ελληνικά ομόλογα», προειδοποιώντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να βγουν συμπεράσματα.
* Οπως ήταν φυσικό, δεν ήταν δυνατόν να μην ερωτηθεί για το θέμα της ΔΕΗ και της υποτιθέμενης απαίτησης της τρόικας να πουληθεί το 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης.
Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι «δεν είναι αλήθεια πως εμείς ζητήσαμε να πουληθεί το 40% των μονάδων».
Κατόπιν τούτου ρωτήθηκε ποια εναλλακτική λύση προκρίνει η τρόικα για την απελευθέρωση της αγοράς χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, όμως απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας «ότι είναι πρώιμο να συζητήσουμε τις εναλλακτικές». *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.