Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Νυχτερίδες κι αράχνες...

Του Γιώργου Λακόπουλου 
ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ εδώ;.. Ακούει κανείς;.. Ε, νοικυραίοι... Αδικος κόπος. Ακρα του τάφου σιωπή στο νεοκλασικό της οδού Ρηγίλλης 16. Στο κτίριο που στεγάζει την κεντρική διοίκηση της Νέας Δηµοκρατίας σε λίγο θα βάλουν πινακίδα: «απουσιάζω - ρίψατε σηµείωµα». Αν η αστική κουλτούρα του Αντώνη Σαµαρά δεν το απαγόρευε, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος αντί για πολιτικές δηλώσεις θα µπορούσε να τραγουδάει τις «Νυχτερίδες και αράχνες». Με την καινούργια παρτενέρ του στις «δεύτερες».

ΝΑΤΟ σοβαρέψουµε. Αν στη Ν.Δ. κάνουν τον απολογισµό τους καθώς θα συµπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που η τελευταία κυβέρνησή της κατέφυγε απελπισµένα σε πρόωρες εκλογές, θα ανακαλύψουν ότι δεν έχουν απολογισµό. Πολιτικά, υπάρχουν και δεν υπάρχουν. Στην αρχή είχαν να ξεκαθαρίσουν τα αρχηγικά τους – τους πήρε κάπου δυο µήνες. Μετά έπρεπε να τακτοποιήσουν τα εσωκοµµατικά τους και το συνέδριο τούς έφαγε ένα εξάµηνο. Και ύστερα από αυτά; «Και µετά από αυτά, δεν υπάρχει µετά», που τραγουδούσε ο Πάριος. Το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης δυσκολεύεται να υπάρξει – και ως κόµµα και ως αξιωµατική αντιπολίτευση.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ήττα, η «Ν.Δ. των Καραµανλήδων» έγινε µπαλάκι ανάµεσα στους επιγόνους του Μητσοτάκη από τη µια και του Αβέρωφ από την άλλη. Και οσονούπω θα θυµίζει την παλιά Γιουγκοσλαβία: από ενιαίο κράτος έγινε µπακλαβάς στον χάρτη. Ηδη στις δηµοσκοπήσεις είναι µεγάλο κόµµα µε ποσοστά µικρού κόµµατος. Ευλόγως.

Δεν υπάρχει ιδεολογία, προγραµµατικός λόγος, πολιτική γραµµή. Και κυρίως δεν υπάρχουν νέα πρόσωπα. Με τόση ανακύκλωση θα γίνουν κόµµα οικολογικό. Οι ίδιοι και οι ίδιοι νεοδηµοκράτες από τα παλιά µοιράζονται τους ρόλους και όταν βγαίνουν στα παράθυρα «αλλού ο παπάς αλλού τα ράσα». Ως τώρα ύστερα από κάθε εµφάνιση, τούς έστελνε λουλούδια ο Καρατζαφέρης. Σε λίγο θα τους στέλνει τούρτες και η Ντόρα.

***
ΣΤΗ ΜΕΤΑ Καραµανλή εποχή της, η Ν.Δ. κάνει ένα είδος συσπείρωσης προς τα κάτω. Ως αρχηγός, ο Αντώνης Σαµαράς δεν βρίσκει τέµπο. Εριξε κάτι τουφεκιές στον αέρα – έξω το Μνηµόνιο, έξω η Ντόρα, έξω ντέρτια και καηµοί. Εκανε µερικές περιοδείες στην περιφέρεια και ανακοίνωσε υποψήφιους περιφερειάρχες που είχαν ήδη αυτοανακοινωθεί.

Διάβασε στο ρελαντί κάτι οµιλίες στη Βουλή. Οργάνωσε κι ένα σεµινάριο µε διαφάνειες και σχεδιαγράµµατα στο Ζάππειο. Αν είναι αυτό απολογισµός αξιωµατικής αντιπολίτευσης σε περίοδο που έρχονται τα πάνω κάτω...

***
ΥΓ: ΩΣΤΟΣΟ ας µη χαίρονται στο ΠΑΣΟΚ. Στην παγίδα «δεν τραβάει ο αντίπαλος» έπεσαν πολλοί. Ο Πάγκαλος που θα ισοπέδωνε τον Αβραµόπουλο, η Ντόρα που θα έκανε αλοιφή τον Σαµαρά, ο Καραµανλής που δεν θα έχανε ποτέ από τον Παπανδρέου, ο Βενιζέλος που θα έκανε µια µπουκιά τον Γιώργο. Κάτι ήξερε ο Ντισραέλι όταν έλεγε:

«Καµία κυβέρνηση δεν είναι ασφαλής επί µακρόν, αν δεν υπάρχει σθεναρή αντιπολίτευση».
[ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ] , ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.