Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Οι υγιείς ΔΕΚΟ αποτελούν χρυσή ευκαιρία για αύξηση εσόδων

Χρυσή εφεδρεία για την τόνωση των δημόσιων εσόδων θα αποτελέσουν, όπως όλα δείχνουν, οι υγιείς ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση υπό το βάρος της υστέρησης των εσόδων επιταχύνει τους σχεδιασμούς της για την απελευθέρωση των αγορών ενέργειας και τζόγου και τις αποκρατικοποιήσεις.
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μπαράζ προσλήψεων συμβούλων. Πέραν των ξένων τραπεζών που θα κληθούν να αποτιμήσουν τις συμμετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες προτείνοντας λύσεις αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποιήσεων, σύμβουλοι θα προσληφθούν και για τις αποκρατικοποιήσεις-μετοχοποιήσεις ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛ.ΤΑ., «Ελ. Βενιζέλος», περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια) καθώς και για την αναδιάρθρωση του ΟΣΕ.
Ταυτόχρονα, επιταχύνεται ο σχεδιασμός για την προκήρυξη αδειών διαχείρισης βιντεολόττο (VLTs), ενώ στο πλαίσιο των ενεργειών απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας επανέρχεται στην ατζέντα ο διαχωρισμός των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ. Ο όμιλος ΔΕΠΑ ελέγχει σήμερα το 100% της ΔΕΣΦΑ και ο ίδιος ελέγχεται κατά 65% από το Δημόσιο και κατά 35% από την Ελληνικά Πετρέλαια. Στην τελευταία βασικοί μέτοχοι με περίπου ίσο μερίδιο είναι το Δημόσιο και ο όμιλος Λάτση.
Η αναδιάρθρωση του ομίλου παρέχει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ ή έστω της εξασφάλισης έκτακτων εσόδων μέσω επιστροφής κεφαλαίου. Παρά την πτώση των κερδών της κατά σχεδόν 100% (60,7 εκατ. ευρώ από 120 εκατ. ευρώ το 2008), η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου εμφάνισε πέρσι θετικές ταμειακές ροές 158,5 εκατ. ευρώ από λειτουργικές δραστηριότητες. Έτσι, αύξησε τα ταμειακά της διαθέσιμα στα 318 εκατ. ευρώ από 258 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2008 και μείωσε τα δάνειά της κατά περίπου 23 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, στην περίπτωση του ΟΠΑΠ, το Δημόσιο κρατάει και το μαχαίρι, και το πεπόνι. Ο οργανισμός μπήκε στη «μουντιαλική» σεζόν με ταμειακά διαθέσιμα (στοιχεία 31/3) ύψους 720,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 574 εκατ. ευρώ ήταν τοποθετημένα σε προθεσμιακές καταθέσεις και repos. Επιπροσθέτως, διέθεσε στο α' τρίμηνο 8,5 εκατ. ευρώ για αγορές κρατικών ομολόγων που λήγουν την επόμενη χρονιά.
Από το παραπάνω ποσό πρέπει να αφαιρεθούν τα 93,78 εκατ. ευρώ της έκτακτης εισφοράς καθώς και 351 εκατ. ευρώ του μερίσματος χρήσης 2009. Εκροές που αναπληρώνονται από τις ισχυρές ταμειακές ροές του ΟΠΑΠ. Φέτος, όμως, ο οργανισμός θα διεκδικήσει και μία από τις άδειες διαχείρισης βιντεολόττο (VLTs), που προτίθεται να προκηρύξει η κυβέρνηση. Προς το παρόν, ως ο πιο προετοιμασμένος από τους ενδιαφερόμενους, δείχνει «φαβορί» για την πρώτη άδεια.
Σε αυτή την περίπτωση θα πληρώσει εφάπαξ στο ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ (10.000 ευρώ για κάθε τερματικό που θα κατακυρωθεί, 1.000 ευρώ εφάπαξ τέλος για τη χορήγηση άδειας για κάθε μηχανή).
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει την πρόσληψη το επόμενο δίμηνο συμβούλων για αποκρατικοποιήσεις, ώστε αυτές να αρχίσουν να «τρέχουν» από το 2011. Σχεδιασμός που δεν αποκλείει πάντως μία τουλάχιστον κίνηση να διενεργηθεί προς τα τέλη του έτους, εφόσον χρειαστεί. Σύμφωνα με το πλάνο, η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΑΣ ( Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και ΕΛΒΟ, ενώ για την ΕΑΒ προκρίνεται η αναδιάρθρωσή της. Οι ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΘ, το 49% του Καζίνου Πάρνηθας και δευτερευόντως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια εκτιμάται ότι θα είναι πρώτα στη λίστα, ενώ για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» πιθανότατα θα επιδιωχθεί παράταση της σύμβασης εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.