Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το μακρό όνειρο...


karamanlis_vouli
               O τ. πρωθυπουργός καταψηφίζει το «μνημόνιο» στη βουλή 
«Το μακρό όνειρο προ του βραχέως χρόνου τι κάνει, οξύνεται ή περισπάται;» διερωτάται η ΚικήΔημουλά... Στην Ελλάδα του σήμερα «διασπάται» και «εξαφανίζεται» μπροστά στον λαϊκισμό, την ανευθυνότητα και τον...
ωχαδερφισμό κάποιων, που μπροστά στο προσωπικό -συντεχνιακό- κομματικό συμφέρον υπονομεύουν το εθνικό. Και την υπονόμευση αυτή μάλιστα την βαφτίζουν «πατριωτισμό»!
Η χώρα μας, είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε, είτε όχι, βρέθηκε στα όρια μιας χρεοκοπίας για την οποία υπεύθυνοι είμαστε λίγο-πολύ όλοι μας, ο καθένας με τον τρόπο του. Το οικονομικό, πολιτικό-κομματικό και κοινωνικό σύστημα πάνω στο οποίο χτίστηκε το εποικοδόμημα της μεταπολίτευσης, έχει χρεοκοπήσει.

Όμως κάποιοι δεν λένε να το παραδεχτούνε, με πρώτες απ' όλους τις πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου και ειδικά την αξιωματική αντιπολίτευση. Που σε συνθήκες κρίσιμες για τον τόπο όφειλε να επιδείξει μεγαλοψυχία και να βάλλει το εθνικό συμφέρον, πάνω από το στενό κομματικό.

Η ΝΔ βρέθηκε το τελευταίο διάστημα μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: λαϊκισμός-παλαιοκομματισμός ή υπευθυνότητα; Δυστυχώς επέλεξε τον πρώτο δρόμο. Ο αρχηγός της έσπευσε να την προσδέσει στο άρμα της ανευθυνότητας, και μάλιστα σε στιγμές κρίσιμες για τον τόπο, καταψηφίζοντας τα νέα μέτρα. Μετέτρεψε έτσι τη ΝΔ σε μια πολιτική δύναμη που πρεσβεύει μια αόριστη «προοπτική διεξόδου» από το μνημόνιο· όταν και εφόσον, σημειώνω εγώ, καταφέρει να μπει σε τροχιά εξουσίας. 
Θα περίμενε κανείς ότι το «σημείο μηδέν» που βρέθηκε η Ελλάδα θα συνέτιζε τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις αυτού του τόπου, οι οποίες θα αφήνανε τις δημαγωγίες και τους λαϊκισμούς κατά μέρος συναινώντας στο «δυσβάσταχτο» -για τους περισσότερους- πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η μόνη έκτακτη λύση. Πως όλοι μαζί οι Έλληνες, με σκληρή δουλειά, θα πορευόμασταν για να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα, απαλλαγμένη από τα βαρίδια και τις νοοτροπίες του παρελθόντος. Μια Ελλάδα αναγεννημένη από τις στάχτες της, η οποία αποτελεί το «μακρόν» όνειρο όλων μας.

Όμως η δημαγωγία και τα «βραχέα» συμφέροντα κάποιων για μια ακόμη φορά μας διαιρεί. ΟΚωνσταντίνος Καραμανλής είχε πει για την αποχώρηση του, το 1963, πως «το λειτούργημα της αντιπολιτεύσεως δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου, διότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια δόση δημαγωγίας». 

Η σημερινή αντιπολίτευση, αντί να θέλει να τιμήσει την μνήμη του εθνάρχη μας με την τοποθέτηση του φαραωνικού τύπου αγάλματός του στην πλατεία Αριστοτέλους, ας αρχίσει να επικαλείται το ήθος του. Αυτή θα ήταν η μεγαλύτερη απόδοση τιμών στον ιδρυτή της.
της Μεταξίας Τριανταφύλλου via ppol
Η Μεταξία Τριανταφύλλου είναι πολιτική επιστήμων, MA πολιτικής συμπεριφοράς από το πανεπιστήμιο του Έσσεξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.