Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σε ιστορικό υψηλό τα spreads - άγριο παιχνίδι των κερδοσκόπων


AddThis Social Bookmark Button

Screen_shot_2010-04-06_at_5.13.42_
Δύο δημοσιεύμα στο ξένο τύπο  αρκούσαν για να  εκτιναχθούν τα spreads των ελληνικών 10ετών ομολόγων, στις 408 μονάδες βάσης  (4,08%) από 349 μονάδες το βράδι της Πέμπτης, σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό...
Screen_shot_2010-04-06_at_5.04.36_
Tο Market News International, επικαλούμενο ανώτατες κυβερνητικές πηγές της Ελλάδας, ανέφερε σε δημοσίευμά του ότι η Ελλάδα επιθυμεί τροποποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., προκειμένου να παρακάμψει την οικονομική συνεισφορά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, οι κυβερνητικές πηγές σημείωσαν πως η στροφή αυτή στη στάση της κυβέρνησης έρχεται λόγω των πληροφοριών που λαμβάνει ο πρωθυπουργός από το ΔΝΤ σχετικά με τα πιθανά μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που θα ζητηθούν ως αντάλλαγμα για την οικονομική στήριξη. Όπως επισήμανε η ίδια πηγή, τα μέτρα είναι σκληρά και ενδεχομένως να οδηγήσουν σε κοινωνικές και πολιτικές αναταραχές και για τον λόγο αυτόν πολλά μέλη της κυβέρνησης εκφράζουν την αντίθεσή τους στη συνεισφορά από το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Market News International, η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει πιο ξεκάθαρο μηχανισμό, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ο οποίος θα είναι ταχύτερος και θα απαντά άμεσα στο επίσημο αίτημα μιας χώρας για οικονομική στήριξη.

Το δημοσίευμα αυτό διαψεύδεται από την ελληνική πλευρά, με τη "Wall Street Journal" να αναφέρει ότι ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε πως η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με το πώς οποιοδήποτε πακέτο στήριξης, στο οποίο θα εμπλέκεται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα λειτουργήσει, ωστόσο δεν σχεδιάζει να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σε δήλωσή του στο Reuters σημείωσε: "Δεν υπάρχει αίτημα από την Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση της στήριξης. Υπάρχει συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης και μένουμε σε αυτήν". 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, δήλωσε ότι "δεν έχει κανένα σχόλιο" σχετικά με το δημοσίευμα που φέρει την Ελλάδα να προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του πακέτου στήριξης, μεταδίδει το Reuters.
Screen_shot_2010-04-06_at_5.04.17_
Με τα τρέχοντα, τοκογλυφικά επιτόκια δανεισμού ζητούν τώρα οι Γερμανοί να δανειστεί η Ελλάδα από τα κράτη της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το χθεσινοβραδινό δημοσίευμα που ήταν και το πρώτο θέμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times!
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των F.T., η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ απειλεί να «ξηλώσει» ακόμη και στοιχεία της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου, για τη στήριξη των αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, που θεωρούνταν ως τώρα αυτονόητα. Ειδικότερα, οι Γερμανοί θέτουν θέμα ερμηνείας της συμφωνίας των ηγετών της Ε.Ε., που αναφέρει, ότι οι χώρες που θα ζητήσουν διμερή δάνεια από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να τα λάβουν με «μη επιδοτούμενο επιτόκιο» (“unsubsidized rate”, στο πρωτότυπο, αγγλικό κείμενο του ανακοινωθέντος).

Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση σε αυτή την αναφορά, με την οποία συμφωνούν και όλες οι άλλες κυβερνήσεις, πλην της γερμανικής, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει διμερή δάνεια με κόστος που στη χειρότερη περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνούν το αντίστοιχο κόστος δανεισμού άλλων χωρών με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δηλαδή με επιτόκιο που σήμερα θα διαμορφωνόταν σε 4-4,5%.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών :
83348887-ab2847d54e1e6c0aa5321a889665ea5e.4bbb3903-scaledΑμερικανικό πάρτι σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα καθώς η Citigroup , η Goldman Sachs,  η J P Morgan και η  Morgan Stanley πουλάνε ελληνικά ομόλογα εκτοξεύοντας το spread στις 390  μονάδες βάσης από 343 μονάδες που άνοιξε το πρωί. To υψηλό ημέρας διαμορφώθηικε στις 408 μονάδες βάσης.
Είναι προφανές ότι οι short επιδιώκουν να τεστάρουν τα όρια της αγοράς,  επιδιώκουν να εξακριβώσουν αν υπάρχει μηχανισμός στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ και ταυτόχρονα ενόψει της έκδοσης ομολόγων σε δολάρια οι αμερικανικές τράπεζες απλά πουλάνε για να αγοράσουν σε πολύ καλύτερες τιμές.
Το κλίμα στα ομόλογα είναι άκρως αρνητικό και πλέον η απόδοση του 10ετούς έφθασε στο 7,15% ενω η αππόδοση του 7ετούς που δημοπρατήθηκε πρόσφατα διαμορφώνεται στο 7,10%.
Ως επί τω πλείστον οι αμερικανικές τράπεζες σορτάρουν την αγορά ομολόγων στην Ελλάδα καλύπτοντας τα hedge funds αλλά και δικές τους θέσεις.
Αυτοί οι επενδυτές θέλουν το spread στις 400-450 μονάδες βάσης καθώς σε αυτά τα επίπεδα θα υποχρεώσουν την Ελλάδα να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης δηλαδή στην ΕΕ και στο ΔΝΤ.
Το παιχνίδι των κερδοκόπων με την Ελλάδα θα είναι μακρύ και επώδυνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.