Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Άλμα-σοκ του spread έως τις 405 μονάδες ...


Παπακωνσταντίνου: «Δεν ζητήσαμε αλλαγή της συμφωνίας των Βρυξελλών»...
«Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας».
Αυτό τονίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου βάζοντας - επισήμως - τέλος στη φημολογία ότι η Ελλάδα επιδιώκει αλλαγή των όρων, ώστε να παρακαμφθεί το ΔΝΤ.
Ο υπουργός μάλλον «αναγκάστηκε» στην επίσημη αυτή διάψευση, αφού η φημολογία προκάλεσε
νέα εκτόξευση του spread των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά υψηλά, τάση την οποία δεν κατάφερε να «δαμάσει» δήλωση στελέχους του υπουργείου νωρίτερα, που διέψευδε τα περί ελληνικής επιθυμίας για τροποποίηση της συμφωνίας.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου μίλησε επίσης για «σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα» συμφωνία, και επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με υποτιθέμενες ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας για αλλαγές στην πρόσφατη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, διευκρίνισε:

«Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε ενέργεια εκ μέρους της χώρας μας για την αλλαγή των όρων της πρόσφατης συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μηχανισμό στήριξης.

Η συμφωνία είναι σημαντική τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα, γιατί προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες μία χώρα, θα στηριχθεί υπό συγκεκριμένους όρους από τους εταίρους της.

Όπως όμως έχουμε επανειλημμένα διευκρινίσει η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού».

«Η δημοσιονομική πορεία της χώρας μας εξαρτάται από την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και η Ελληνική Κυβέρνηση συνεχίζει την υλοποίηση του Προγράμματος χωρίς καμία απολύτως παρέκκλιση.»

»Ο προϋπολογισμός εκτελείται κανονικά και εντός του στόχου που έχει τεθεί, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, τον τρόπο κατάρτισης και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, το ασφαλιστικό, τη λειτουργία του κράτους, και την απελευθέρωση του αναπτυξιακού δυναμικού της χώρας.

Οι αλλαγές αυτές διασφαλίζουν την μείωση του δημοσίου ελλείμματος, τον έλεγχο της πορείας του δημόσιου χρέους, αλλά και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας» επισήμανε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.
Μέχρι και τις 405 μονάδες βάσης εκτοξεύθηκε σήμερα η διαφορά επιτοκίων μεταξύ των 10ετών κρατικών ελληνικών ομολόγων και των αντίστοιχων γερμανικών (spread), φτάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η σημερινή άνοδος οφείλεται και στα δημοσιεύματα που θέλουν την Ελλάδα να δανείζεται σε δολάρια με όρους όμως αναδυόμενων αγορών.
Άλμα-σοκ του spread έως τις 405 μονάδες
Αναλυτικότερα, το spread ανήλθε στις 406,9 μονάδες λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Φεβρουαρίου, ενώ μετά τις 6 το απόγευμα οι κερδοσκοπικές πιέσεις υποχώρησαν και έφτασε 376,6 μονάδες.

Χθες ήταν στις 349 μονάδες.

Από την αρχή του 2010, τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν απώλειες 1,9% περίπου (οι υψηλότερες στην ευρωζώνη), έναντι κερδών 2,9% για τους γερμανικούς τίτλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.