Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σε «mall» θα μετατραπούν οι σταθμοί του ΟΣΕ

ΑΡΓ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ | Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Bookmark
Την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων επιδιώκει η κυβέρνηση με στόχο την τόνωση των εισροών του κράτους και την υλοποίηση του στόχου για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ). Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει το πρώτο «πακέτο» των συμμετοχών του Δημοσίου που θα επιχειρηθεί να παραχωρηθεί σε «στρατηγικούς επενδυτές» αφότου εγκριθεί σε ένα από τα επόμενα υπουργικά συμβούλια.

Πέρα από τις ήδη γνωστές περιπτώσεις της ΛΑΡΚΟ και των καζίνων, προωθείται δραστήρια η παραχώρηση ποσοστού ως 49% αλλά και του μάνατζμεντ της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (η εταιρεία που διαχειρίζεται το σιδηροδρομικό δίκτυο). Για την ακίνητη περιουσία του ΟΣΕ δρομολογείται η αξιοποίηση, με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτες, των κομβικών σιδηροδρομικών σταθμών με μεγάλη επιβατική κίνηση (ο Σταθμός Λαρίσης στην Αθήνα και οι σταθμοί της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και του Πειραιά) με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν στους επιβάτες. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία χώρων με μοντέρνα αρχιτεκτονική οι οποίοι θα περιλαμβάνουν εμπορικά κέντρα, χώρους εστίασης και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, αλλά και σύγχρονες εγκαταστάσεις για τη στάθμευση των τρένων. Η κυβέρνηση θεωρεί επιτυχημένο το μοντέλο αξιοποίησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο μελετά την πώληση ενός επιπλέον ποσοστού- ως 10%- της ΕΥΔΑΠ (το Δημόσιο κατέχει σήμερα το 61%), ενώ εξετάζεται και η παραχώρηση του μάνατζμεντ σε ιδιώτες. Οπως και στην περίπτωση της ΕΥΑΘ, για την οποία η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου είχε ανακοινώ σει την πρόθεσή της να πωλήσει επιπλέον ποσοστό (ως 23%), το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% και ασφαλώς τα δίκτυα των εταιρειών, για τα οποία δεν συζητείται καν το ενδεχόμενο παραχώρησης, εφόσον ανήκουν στα περιουσιακά στοιχεία «στρατηγικού χαρακτήρα».

Μ εγάλη έμφαση δίδεται στην προσπάθεια αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η αξία της οποίας, σύμφωνα με τις πλέον μετριοπαθείς εκτιμήσεις, αγγίζει τα 300 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία μιας εταιρείας-«ομπρέλας» που θα έχει υπό την σκέπη της όλα τα ακίνητα του Δημοσίου (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου, Ολυμπιακά Ακίνητα, Τουριστικά Ακίνητα και περιουσία ΔΕΚΟ και ασφαλιστικών ταμείων). Το οικονομικό επιτελείο προωθεί την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Καζίνο της Πάρνηθας και, παράλληλα με την ανανέωση των αδειών των επτά καζίνων που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα, στοχεύει στην άντληση 250-300 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε ότι «το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα», άφησε ωστόσο εμμέσως να εννοηθεί ότι ο στόχος για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ είναι δύσκολο να υλοποιηθεί μέσα στο 2010 με δεδομένες τις εξαιρετικά αποτρεπτικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά. Την όποια προσπάθεια δυσχεραίνει έτι περαιτέρω η αρνητική εικόνα για τη χώρα μας στα διεθνή ΜΜΕ. Ο κίνδυνος να παραχωρηθεί δημόσια περιουσία «για ένα κομμάτι ψωμί» λόγω της σημερινής συγκυρίας απασχολεί την πλατεία Συντάγματος και γι΄ αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις τοποθετείται (ανεπισήμως) στο 1,5 δισ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.