Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΚΗΝΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ ΞΑΝΑ ΣΤΗ Ν.Δ.


Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
Σκηνικό έντασης διαμορφώνεται στη Νέα Δημοκρατία εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης τηςΚεντρικής Επιτροπής την προσεχή Κυριακή. Η ΚΕ αποτελεί καθοριστικό εσωκομματικό τεστ για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ.Σαμαρά που είναι αποφασισμένος να μην υποχωρήσει από τις αλλαγές που προτείνει. Παράλληλα η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζεται διατεθειμένη να επιμείνει με την παρέμβασή της στις διαφορετικές απόψεις της, ενώ κορυφαία στελέχη της... ΝΔ, όπως οι κκ. Ευ.Μεϊμαράκης και Αρ. Σπηλιωτόπουλος, που έχουν σοβαρές διαφωνίες με τις κινήσεις του κ. Σαμαρά, θα παραστούν, αλλά δεν πρόκειται να λάβουν τον λόγο.
Από τη Ρηγίλλης επιμένουν ότι η ΚΕ, στην οποία είναι ακόμη ανοικτό το αν θα δώσει το παρών ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής, θα τεθούν προς έγκριση όλες οι καταστατικές αλλαγές, παρά τις σοβαρές ενστάσεις που διατυπώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Σαμαράς αναμένεται με την ομιλία του να υπεραμυνθεί των προτάσεών του, προβάλλοντας την άποψη ότι με τις προωθούμενες αλλαγές ενισχύεται η λογική του για ένα «ανοικτό κόμμα».
Ιδιαίτερα επιθετική θα παρουσιαστεί και η κυρία Μπακογιάννη που αμφισβητεί ευθέως την πολιτική στρατηγική του κ. Σαμαρά. Θα προβάλει τη διαφωνία της για τη μη εκλογή του 50% των μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας (νυν Πολιτικού Συμβουλίου), υποστηρίζοντας ότι είναι πρωτόγνωρο να διορίζονται τα μέλη του ανωτάτου καθοδηγητικού οργάνου και θα επαναλάβει πως η ΝΔ επιστρέφει σε αρχηγικού τύπου κόμμα. Στην κυρία Μπακογιάννη, που θα στηρίξει και την πρότασή της για 4ετή θητεία προέδρου και αναλογικό σύστημα με σταυροδοσία για την εκλογή όλων των αιρετών οργάνων, αναμένεται να απαντήσουν μια σειρά στελέχη. Η «προεδρική φρουρά» θα προτάξει το επιχείρημα ότι η πρόταση της κυρίας Μπακογιάννη- που τη θεωρούν εκ του πονηρού- θα οδηγήσει το κόμμα σε μεγαλύτερη εσωστρέφεια και θα εξωθήσει σε δημιουργία εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Αρνητικός στις προτάσεις του κ. Σαμαρά είναι και ο κ. Σπηλιωτόπουλος που θεωρεί ότι όλα γίνονται πολύ βιαστικά από την ηγεσία και αναφέρει πως η έγκριση των αλλαγών έπρεπε να γίνει μετά το τέλος των προσυνεδριακών διαδικασιών. Ο πρώην υπουργός επιμένει στην πρότασή του για θεσμοθέτηση 4ετούς θητείας του προέδρου, ανανέωση της θητείας του με «ανοικτές διαδικασίες», ενώ διαφωνεί και με τον διορισμό του 50% της Πολιτικής Γραμματείας, κ.ά.
Απογοητευμένος από τη λειτουργία και την εμφάνιση του κόμματος είναι και ο κ. Μεϊμαράκης που επιμένει ότι σε μια περίοδο που στη χώρα κεντρικό θέμα είναι η οικονομία, η ΝΔ κινείται σε μια εσωστρεφή συζήτηση. «Ολοι ασχολούνται με την οικονομία και εμείς με τις διαδικασίες του κόμματος » λέει σε συνομιλητές του. * Αναστάτωση προκάλεσε στη Νέα Δημοκρατία η παρέμβαση του «γαλάζιου» βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Γερ. Γιακουμάτου που τάχθηκε είτε υπέρ της συγκυβέρνησης ΠαΣοΚ- ΝΔ είτε υπέρ μιας κυβέρνησης προσωπικοτήτων, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ακολουθώντας τη γραμμή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ.Μητσοτάκη που είχε απορρίψει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, μιλώντας για «εξωθεσμικές λύσεις», ο κ. Γιακουμάτος είπε (ραδιοσταθμός Κανάλι Ενα) ότι στο σημείο που έχει φθάσει η χώρα πρέπει να αγνοηθεί το πολιτικό κόστος. «Οι μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν τελειώσει,η τελευταία μονοκομματική κυβέρνηση είναι αυτή του Γιώργου Παπανδρέου. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ο,τι είναι αναγκαίο για την πατρίδα, να γίνει».
«Ουδέν σχόλιον» απάντησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π. Παναγιωτόπουλος και παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σαμαρά, ενώ λίγο αργότερα «κύκλοι της Ρηγίλλης» έλεγαν ότι «το κόμμα ξεπερνάει τέτοιου είδους σχόλια και δεν ασχολείται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.