Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

...απολογισμός έξι μηνών...

pap
                  Παπακωνσταντίνου: Συγκρατημένη αισιοδοξία για εκτέλεση προϋπολογισμού 
                  «Τα πολύ θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί», αλλά τα μέτρα δεν έχουν ακόμη...

αποδώσει πλήρως. «Μέχρι το τέλους του έτους θα έχουμε καταφέρει να είμαστε εντός των στόχων», εκτίμησε ο υπουργός.
Ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, η απελευθέρωση των υπηρεσιών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβάνονται στις νέες δράσεις της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο ενημέρωσης με θέμα «απολογισμός έξι μηνών και προγραμματισμός νέων δράσεων».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε επίσης στην καθιέρωση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών στο Δημόσιο, όπου θα συγκεντρώνονται όλες οι μισθοδοτικές δαπάνες όλων των υπαλλήλων. Η πρώτη φάση εφαρμογής των νέων κανόνων μέσω της Αρχής αυτής θα ολοκληρωθεί για τα υπουργεία στο πρώτο εξάμηνο, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν σε αυτήν και οι ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι θα υπάρχουν δυο άτομα σε κάθε υπουργείο και σε κάθε ασφαλιστικό ταμείο, αλλά και στα βασικά νοσοκομεία τα οποία θα βοηθήσουν στην παρακολούθηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ο κ .Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, ενώ επανέλαβε πως οι συνομιλίες με Ε.Ε. και ΔΝΤ «μας επιτρέπουν να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση του μηχανισμού, να προχωρήσουμε άμεσα».

Για το θέμα του δανεισμού, ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα ξεκρέμαστη τον Μάιο, καθώς θα υπάρξει λύση δανειζόμενη είτε από την αγορά είτε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στην κατάσταση της Οικονομίας, όπως την παρέλαβε η κυβέρνηση με βασικά στοιχεία τον προϋπολογισμό σε πλήρη εκτροχιασμό, την οικονομία σε ύφεση, το δημόσιο χρέος στα ύψη και το έλλειμμα αξιοπιστίας.

Στόχος μας είπε, ήταν η διάσωση της οικονομίας και η ανάταξη της αξιοπιστίας της χώρας.

Από τις πενήντα δράσεις που περιγράφονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας & Ανάπτυξης, οι είκοσι βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο προόδου ή έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Πέντε μόνο δράσεις έχουν καθυστερήσει.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης, ότι υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά το πρώτο τρίμηνο του έτους τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και από την πλευρά των δαπανών. Η μείωση των δαπανών έχει ήδη αποδώσει, όλα τα υπουργεία συνεργάζονται και ο εξορθολογισμός των δαπανών προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε σε συγκρατημένα αισιόδοξη προοπτική εκτέλεσης του προϋπολογισμού και πρόσθεσε, ότι τα πολύ θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί, ενώ ακόμα, δεν έχει επέλθει η πλήρης απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Αναφερόμενος, στην επίσκεψη στελεχών του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών είπε, ότι θα παραλάβει τις προτάσεις τους και θα τις δημοσιοποιήσει τις επόμενες ημέρες.

Ήταν μια εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία με τους 12 εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε, ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα στο σκέλος της αύξησης των εσόδων και της μείωσης των δαπανών.

Τέλος, είπε ότι ολοκληρώθηκε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων με επιτόκιο 3,65% και υπερκάλυψη 4,6 φορές.


Ο κ. Παπακωνσταντίνου θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει τη Σύνοδο του ΔΝΤ το Σαββατοκύριακο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.