Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΣΟΥΗΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩ


Ποσοστό-ρεκόρ των Σουηδών τάσσονται κατά του ευρώ, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, σε μια περίοδο που το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα περνά μία από τις δυσκολότερες περιόδους του λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων πολλών χωρών-μελών της ευρωζώνης... 

Εάν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα το 55% των Σουηδών θα τασσόταν κατά της αντικατάστασης της κορώνας από το ευρώ. Μόνο το 37% θα ψήφιζε υπέρ, σημειώνεται στη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Demoskop για λογαριασμό της τράπεζας SEB.

Πριν από έξι μήνες το ποσοστό του «όχι» στο ευρώ ήταν 44% και του «ναι» 42%.

«Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα παρουσιάζεται ισχυρή αλλαγή τάσης. Η διαφορά των 18 μονάδων μεταξύ του ναι και του όχι είναι η σημαντικότερη από το 2007 και το ποσοστό του «όχι» είναι το υψηλότερο από το 1997», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μπέργκβιστ, οικονομολόγος της SEB. Ο ίδιος υποστήριξε ότι η οικονομική κρίση πολλών χωρών της ευρωζώνης εξηγεί την ανησυχία των Σουηδών.

«Οι Σουηδοί θυμούνται πολύ καλά τη δική μας οικονομική κρίση, τη δεκαετία του '90. Πολλές χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται σε επισφαλή, δύσκολη θέση η εμπιστοσύνη στο ευρώ πέφτει», πρόσθεσε.

Αυτοί που διαφωνούν με το ευρώ είναι κυρίως οι νέοι ηλικίας 18-24 ετών, έχουν χαμηλό εισόδημα και δεν έχουν κάνει ιδιαίτερες σπουδές. Υπέρ του ευρώ τάσσονται τα άτομα άνω των 50 ετών, με πανεπιστημιακές σπουδές και υψηλά εισοδήματα.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα 31 Μαρτίου-7 Απριλίου σε δείγμα 1.004 ατόμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.