Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

96 οι νεκροί επιβαίνοντας στο αεροσκάφος, μεταξύ των οποίων κι ο Πολωνός πρόεδρος...


Συνετρίβη, καθώς πλησίαζε στο ρωσικό αεροδρόμιο του Σμόλενσκ, το αεροσκάφος του προέδρου της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι, όπως ανακοίνωσε o Πιοτρ Πασκόφσκι, εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, νεκροί είναι οι 96 επιβαίνοντας στο αεροσκάφος, μεταξύ των οποίων ο Πολωνός πρόεδρος, η σύζυγός του και υψηλόβαθμοι Πολωνοί αξιωματούχοι. Νωρίτερα, τα διεθνή πρακτορεία έκαναν λόγο για 132 άτομα.
«Δεν υπάρχουν επιζώντες από την καταστροφή», δήλωσε ο Σεργκέι Αντούφιεφ, ο κυβερνήτης της ρωσικής επαρχίας Σμόλενσκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο Vesti-24.
Στο αεροσκάφος, ένα Τουπόλεφ 154, επέβαινε και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας.

«Το αεροσκάφος έπεσε πάνω σε δέντρα, συνετρίβη και έπιασε φωτιά», δήλωσε ο Πασκόφσκι στην πολωνική τηλεόραση TVN24. «Στο αεροσκάφος επέβαιναν ο πρόεδρος, η σύζυγός του, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κρέμερ», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, το στρατιωτικό αεροδρόμιο Σέβερνι ήταν κλειστό λόγω της πυκνής ομίχλης, που επικρατούσε στην περιοχή, γι' αυτό και έγινε σύσταση στον Πολωνό πιλότο να προσγειώσει το αεροσκάφος είτε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ, είτε στη Μόσχα.

Εκείνος αρνήθηκε και πραγματοποίησε επανειλημμένες προσπάθειες να προσγειώσει το αεροσκάφος στην περιφέρεια του Σμόλενσκ, λίγο έξω από την πόλη Πετσόρσκ. Η τέταρτη προσπάθεια ήταν και η μοιραία, καθώς το αεροσκάφος ακούμπησε κλαδιά δέντρων, κατέπεσε και ανεφλέγη περί τα 300-400 μέτρα από το διάδρομο προσγείωσης.

«Φαίνεται πως ένα λάθος του πληρώματος στους χειρισμούς για την προσγείωση προκάλεσε την καταστροφή», δήλωσε ο Αντρέι Γεβσεγένκοφ, αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ «ενημερώθηκε αμέσως» για το δυστύχημα και ζήτησε από τον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών Σεργκέι Σοΐγκου να σπεύσει στο σημείο της καταστροφής, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

Η πολωνική αντιπροσωπεία επρόκειτο να πραγματοποιήσει τιμητική επίσκεψη στο μνημείο των θυμάτων της τραγωδία του Κατίν, όπου με εντολή του Ι.Στάλιν σφαγιάσθηκαν περίπου 4.000 Πολωνοί στρατιωτικοί.

Πρόωρες εκλογές στην Πολωνία

Εντωμεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Πολωνία μετά από το θάνατο του Λεχ Καζίνσκι. «Σύμφωνα με το σύνταγμα θα πρέπει να διεξάγουμε πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο Πάουελ Γκρας.

«Προς το παρόν αυτομάτως ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι αντικαθιστά προσωρινά τον πρόεδρο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τους συνταγματολόγους, η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών πρέπει να ανακοινωθεί μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ οι εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα σε δύο μήνες από την ανακοίνωση.

«Αφάνταστη τραγωδία» το δυστύχημα

«Αφάνταστη τραγωδία» χαρακτήρισε ο ιστορικός ηγέτης των συνδικαλιστών Λεχ Βαλέσα το αεροπορικό δυστύχημα.

«Είναι μία αφάνταστη τραγωδία, μία αφάνταστη καταστροφή», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Πολωνίας, όταν πληροφορήθηκε για τη συντριβή του αεροσκάφους όπου επέβαινε ο Λεχ Κατσίνσκι.

«Πριν από 70 χρόνια στο Κατίν, οι Σοβιετικοί είχαν εξολοθρεύσει την πολωνική ελίτ. Σήμερα χάθηκε η πολωνική ελίτ καθώς πήγαινε να αποτίσει φόρο τιμής στους Πολωνούς που σκοτώθηκαν το 1940», πρόσθεσε ο Λεχ Βαλέσα.

Το βιογραφικό του Λεχ Καζίνσκι

Όνομα: Καζίνσκι Λεχ Αλεξάντερ

Αξίωμα: Πρόεδρος, πρώην δήμαρχος Βαρσοβίας

Ημερομηνία Γέννησης: 18/6/1949

Τόπος Γέννησης: Βαρσοβία

Χώρα: Πολωνία

Οικογενειακή Κατάσταση: Παντρεμένος, μία κόρη

ΣΠΟΥΔΕΣ

Νομικά στα Πανεπιστήμια Βαρσοβίας και Γκντανσκ.

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Από το 1971: Επίκουρος καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Γκντανσκ.

Από το 1980: Μέλος του ανεξάρτητου συνδικάτου Αλληλεγγύη.

1981-82: Φυλακίζεται.

1982-91: Σύμβουλος του προέδρου της Αλληλεγγύης (και εν συνεχεία προέδρου της χώρας), Λεχ Βαλέσα.

1989-91: Γερουσιαστής.

Μάρτ.-Νοέμβρ.1991: Υπουργός, αρμόδιος για Υποθέσεις Εθνικής Ασφαλείας, στην καγκελαρία της προεδρίας.

1991-93: Βουλευτής.

1992-95: Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου

10/11/2002: Εκλέγεται δήμαρχος Βαρσοβίας στο δεύτερο γύρο, ως υποψήφιος του (συντηρητικού) κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) που ίδρυσε πριν από ενάμισι χρόνο με το δίδυμο αδελφό του, Γιαροσλάβ.

23/10/2005: Εκλέγεται πρόεδρος της χώρας στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 54,04% των ψήφων έναντι 45,96% του αντιπάλου του, Ντόναλντ Τουσκ. Στον πρώτο γύρο είχε έρθει δεύτερος με 33,1% έναντι 36,3% του Τουσκ.

23/12/2005: Ορκίζεται πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.