Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΕΕ: Δάνειο €30 δισ. με επιτόκιο 5% στην Ελλάδα - καθαρό μήνυμα στις αγορές


AddThis Social Bookmark Button
Με επιτόκια αγοράς περίπου στο 5% και με το ποσό  έως 30 δισ.ευρώ θα χρηματοδοτήσουν την Ελλάδα η ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως αποφασίσθηκε  στην   έκτακτη συνεδρίαση (μέσω τηλεδιάσκεψης) του Eurogroup....Η δομή του μηχανισμού είναι τέτοια ώστε να επιστρέψει το δυνατόν νωρίτερα η Ελλάδα στις αγορές.... 
Το ποσό του δανείου για τον πρώτο χρόνο θα είναι 30 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ με χορήγηση συμπληρωματικού ποσού από το ΔΝΤ, ενώ το επιτόκιο θα είναι 5% για τρία χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Όλι Ρεν. Αργότερα και εφόσον χρειαστεί θα ληφθούν αποφάσεις και για τα επόμενα έτη.Ολες οι τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου θα αποφασιστούν αύριο στις Βρυξέλλες στη διάρκεια συναντήσεων που θα έχουν αξιωματούχοι της Ε.Ε. της ΕΚΤ του ΔΝΤ και της Ελλάδας.
Photos_Economy-economy_967006884Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν στο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, στο οποίο θα συμμετάσχουν όλα τα κράτη – μέλη .

Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να το κάνει αυτό όταν χρειαστεί.

«Η δομή της βοήθειας θα είναι τέτοια ώστε να παροτρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει όσον το δυνατόν συντομότερα στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Πολύ σημαντική» χαρακτήρισε την απόφαση του Eurogroup, ο υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι «πήρε μορφή ο μηχανισμός στήριξης».
Ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε ότι στην ελλάδα δίνεται η δυνατότητα να δανειστεί με σταθερό επιτόκιο 5% ή με κυμαινόμενο επιτόκιο 4%.Παράλληλα επανέλαβε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού», επισημαίνοντας ότι επιθυμίας της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να δανεισθεί μέσω των αγορών.
 Οι δυνατότητες που δίνει το πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι να διαλέξει κυμαινόμενο επιτόκιο 300 μονάδες πλέον euribor δηλαδή περίπου 3,75%- 4,00%  ή σταθερό με επιτόκιο 5%.
Το ελληνικό δημόσιο εξετάζει και τις δύο επιλογές.
Με κυμαινόμενο κερδίζει από το γεγονός ότι αρχικά θα πληρώσει λίγα σε τόκους αλλά με το μειονέκτημα ότι το euribor αναμένεται να ανατιμηθεί μεσοπρόθεσμα.
Εναλλακτική λύση με swap τα δάνεια που θα χορηγηθούν από το ΔΝΤ και την ΕΕ ώστε να αντισταθμιστεί ο όποιος κίνδυνος από μια πιθανή μελλοντική αύξηση των επιτοκίων.
Με σταθερό κλειδώνει πιθανόν για 3 χρόνια μια σταθερή απόδοση 5% ωστόσο το επιτόκιο αυτό θα δεσμεύσει την Ελλάδα ενώ ίσως να μην επιτρέψει και την μεγάλη αποκλιμάκωση του spread. 


Το επιτόκιο καθορίζεται για 3 χρόνια περίπου στο 5% που σημαίνει ότι το spread στην 10ετία διαμορφώνεται κάτω από τις 300 μονάδες βάσης περίπου στις 260 μονάδες βάσης. Το τρέχον επιτόκιο της 3ετίας στο 6,3%.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την ανακοίνωση των όρων δεν συνεπάγεται ότι η Ελλάδα θα προσφύγει για βοήθεια αλλά θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην προσπάθεια μείωσης του spread. Η Ελλάδα έχει δύο επιλογές ή να κάνει χρήση της βοήθειας  και έτσι να απαλλαγεί από τους κερδοσκόπους ή να μην κάνει χρήση της βοήθειας και να αποπειραθεί να δανεισθεί από τις αγορές χρησιμοποιώντας ως πειστικό εργαλείο την οικονομική στήριξη.
Η τρέχουσα απόδοση 3ετίας περίπου στο 6,3% και η ΕΕ προσφέρει δάνεια με επιτόκιο 5% άρα 1,3% χαμηλότερα. Το επιτόκιο που προτείνεται αναλογεί σε spread περίπου 260 μονάδες βάσης. 
Έχοντας ως στήριγμα τους θετικούς όρους του μηχανισμού η Ελλάδα θα επιδιώξει να δανείζεται με καλύτερους πλέον όρους. Η ΕΕ έδωσε ένα μήνυμα στην αγορά ότι επιθυμεί spread 260 μονάδες βάσης άρα αναμένεται μεγάλη αποκλιμάκωση...
Η Ελλάδα με βάση τον αρχικό σχεδιασμό επιδιώκει να μην χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης, αλλά μέσω του μηχανισμού που είχε αποσαφηνισθεί τα spreads, να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα για να μπορέσει να δανεισθεί από τις αγορές.
Θέλει τον μηχανισμό να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα spreads και όχι να κάνει χρήση του....Μετά από αυτή την στήριξη αναμένεται υποχώρηση του spread πάνω από 100 μονάδες από τις 398 μ.β. στις 300-280 μονάδες βάσης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.